Colecţia Armament alb şi de foc constituie, din punct de vedere al vechimii, una dintre primele colecţii ale Muzeului Militar Naţional. Începuturile sale se datorează unui ordin al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din anul 1865 prin care se prevedea păstrarea la Arsenalul Armatei a pieselor ieşite din dotare şi care puteau prezenta interes pentru evocarea trecutului oştirii. De-a lungul  timpului, colecţia s-a dezvoltat atât prin preluarea unor piese scoase din dotare, cât şi prin armamentul capturat de armata română în timpul campaniilor la care a participat. O altă sursă de îmbogăţire a colecţiei, care astăzi numără 11 650 de repere, o constituie schimburile cu instituţii similare şi cu persoane particulare, precum şi donaţiile unor persoane fizice din ţară şi străinătate.

Colecţia cuprinde armament regulamentar, armament de vânătoare, armament civil, armament sportiv, muniţie şi accesorii de armament. Tot aici sunt incluse şi piesele şi accesoriile de protecţie individuală care se constituie la rândul lor într-o adevărată colecţie cu peste 800 de repere. Din punct de vedere tipologic, colecţia conţine armament de factură occidentală, armament de factură orientală, cu o subdiviziune bine reprezentată de exemplare balcanice, precum şi un număr destul de însemnat de arme africane. Din punct de vedere cronologic, piesele colecţiei acoperă un interval apreciabil, cca 700 de ani, începând cu sfârşitul secolului al XIII-lea şi încheindu-se cu armament produs la sfârşitul anilor 1990.

Printre cele mai valoroase piese ale colecţiei se pot aminti:

 

 

Colecţia Machete reuneşte: plan-reliefuri (fortificaţii), piese de artilerie, blindate şi auto, aviaţie, marină, obiective industriale, mijloace moto civile, mijloace de transport hipo, monumente, hărţi şi elemente topo-geodezice etc. Marea majoritate a acestor machete au fost realizate de artişti plastici sub egida Uniunii Artiştilor Plastici sau a Fondului Plastic. Altele au fost realizate la Institutul de Arhitectură „Ioan Mincu” din Bucureşti, la Şantierul Naval din Mangalia, Intreprinderea de Avioane din Craiova, I.C.P.R.O.N.A.V. din Galaţi, în unităţi militare din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Târgovişte, Sibiu, Mediaş sau Mizil, ori la C.A.P. Niculeşti (Ilfov). Câteva provin de la Muzeul Peleş sau Muzeul Marinei din Constanţa.

Prima piesă din această colecţie datează din 1923 când odată cu începerea cercetărilor arheologice la Cetatea Albă, muzeul a achiziţionat de la sculptorul Emil von Beker, macheta acestei fortificaţii, şi tot de la el în 1930 cea a cetăţii Soroca. Alte piese reprezentative sunt macheta navei şcoală „Mircea 2”, iahtul „Ştefan cel Mare”, câteva piese de artilerie, executate la fabrica din Essen a firmei „Krupp” şi care au fost donate de principesa Elena, machetele avionului lui Aurel Vlaicu şi H. Coandă, cea a primului hidroavion construit de ing. Ion Paulat în 1911, dar şi cetăţile de la Cetatea Albă, Soroca, Făgăraş, Braşov, Răşnov, Enisala, Suceava şi nu numai.  

Printre cele mai reprezentative obiecte din această colecţie se numără: